Održivo plavo gospodarstvo imat će ključnu ulogu u naporima EU-a na dekarbonizaciji, u prvom redu izgradnjom vjetroelektrana na moru, korištenjem energije valova, plime i oseke i solarne energije, istaknula je u ponedjeljak Europska komisija.

“Želimo povećati instalirane kapacitete EU-a sa sadašnjih 12 GW na 300 GW do 2050. godine”, izjavio je u ponedjeljak povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius.

Program za plavo gospodarstvo uključuje postizanje ciljeva klimatske neutralnosti i nulte stope onečišćenja – ponajprije razvojem obnovljivih izvora energije na moru, dekarbonizacijom pomorskog prometa i ozelenjivanjem luka. Održiva kombinacija izvora energije oceana, uključujući energiju iz plutajućih vjetroelektrana, termalnu energiju, energiju valova te plime i oseke, mogla bi 2050. proizvoditi četvrtinu električne energije u EU-u. Luke su ključne za povezanost i gospodarstvo europskih regija i zemalja te bi se mogle koristiti kao energetska čvorišta.

Kako bi se očuvala bioraznolikost, predlaže se zaštita 30 posto morskog područja EU-a, što bi omogućilo povećanje ribljih stokova i pridonijelo ublažavanju klimatskih promjena.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay