Ekonomisti najvećih banaka pršte optimizmom, očekuju rast BDP-a, izvoza i osobne potrošnje, a zanimljivo je što misle o tome hoće li inflacija ostati pod kontrolom

Unatoč tome što su u jesenskim prognozama glavni ekonomisti hrvatskih banaka isticali nevjericu glede brzine izlaska iz krize izazvane pandemijom, europski, globalni, ali i domaći trendovi su unijeli dosta optimizma u njihove poglede u budućnost

U međuvremenu se pokazalo da je pad aktivnosti bio manji od očekivanja, javljaju iz Hrvatske udruge banaka (HUB). Gospodarski pad u europodručju 2020. iznosio je 6,5 posto. Gospodarstvo SAD-a zabilježilo je manji pad 2020. i bilježi brži oporavak ove godine, što utječe na cjelokupno svjetsko gospodarstvo. Hrvatsko gospodarstvo je u prošloj godini zabilježilo pad po stopi od 8 posto. Iako je riječ o najvećem godišnjem padu od 1993., kontrakcija je i u Hrvatskoj bila manja od očekivane.

Opisani trendovi utjecali su na promjenu očekivanja glavnih ekonomista hrvatskih banaka. Medijalna vrijednost njihovih prognoza rasta realnog BDP-a za ovu godinu sada iznosi 5,3 posto, uz vrlo mali raspon prognoza: najveći pesimist očekuje rast po stopi od 5 posto, a najveći optimist po 5,6 posto. Medijalno očekivanje rasta za 2022. još je veće i iznosi 5,5 posto, pri čemu najveći pesimist ipak očekuje sporiji rast nego 2021. (4,9 posto) dok najveći optimist očekuje rast po stopi od 6 posto.

Strahovi od inflacije druga su najvažnija tema u svjetskom gospodarstvu u proteklih nekoliko mjeseci. Problem inflacije izraženiji je u SAD-u nego u EU. S obzirom na usku korelaciju inflacija u Hrvatskoj i europodručju to utječe na očekivanja glavnih ekonomista. Oni smatraju da će inflacija ostati pod kontrolom ispod 2 posto na godinu, pri čemu tek najveći pesimist očekuje porast cijena po stopi od 2 posto 2022. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay