Najveći udar na budžet doživjet će, naravno, stanovništvo

Zbog povećanja cijena žitarica, kukuruza, pšenice i soje, hrana bi mogla drastično poskupjeti, što će biti dodatni udar na džepove ionako osiromašenih građana.

COVID kriza donijela je nove trendove na globalnom tržištu, gdje umjesto trgovine dionicama cvjeta trgovina žitaricama, zbog čega cijene lete u nebo. Prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), cijene pšenice na razini EU-a u svibnju prošle godine bile su 187,64 eura za tonu, a ove godine u svibnju 222,06 eura. U Hrvatskoj je u tom razdoblju cijena skočila sa 163,99 na 199,29 eura za tonu. Cijena kukuruza u promatranom razdoblju u EU-u narasla je sa 165,64 na 241,55 eura, a u Hrvatskoj sa 143,06 na 196,54 eura za tonu.

RAST CIJENA SIROVINA

Tako je došlo do dramatičnog rasta cijena sirovina na svjetskom tržištu, ali i u Hrvatskoj (žitarice, stočna hrana), dok je nastavljen pritisak uvoza robe (mesa, mlijeka, mesnih prerađevina) po izuzetno niskim, dampinškim cijenama. Ovaj paradoks dodatno ugrožava cijelu stočarsku proizvodnju i plasman mesa i drugih proizvoda, a trenutna situacija zahtijeva i intervenciju Vlade RH i resornog ministarstva – upozoravaju iz Hrvatske poljoprivredne komore.

– U 2021. godini dolazi do velikog rasta cijena žitarica i uljarica i to će imati negativne efekte na rast cijena stočne hrane. Stočna hrana, naročito razne krmne smjese, značajno je rasla cijenom, dok koncentrati imaju istu cijenu, čak poneki i nižu. Tako da je ishrana stoke postala izrazito skupa – objašnjava poljoprivredna konzultantica Zvjezdana Blažić.

Rast cijena žitarica očekuje se i dalje.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay