Na svjetskim se tržištima cijene nafte i dalje kreću na najvišim razinama u više od dvije i pol godine, a u fokusu ulagača je sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o daljnjoj proizvodnji. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna ostala gotovo nepromijenjena, na 76,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,5 posto, na 75,16 dolara.

Kretanje cijena nafte na najvišim razinama od listopada 2018. zahvaljuje se očekivanjima da će potražnja rasti brže od ponude i da će vodeći proizvođači biti oprezni pri postupnom povećanju proizvodnje. Analitičari očekuju da će potražnja za naftom ojačati u drugoj polovini godine jer se sve više ljudi cijepi protiv covida-19 i jer se ublažavaju ograničenja putovanja.

U četvrtak su cijene nafte znatno porasle, nakon najave da bi OPEC+ mogao povećati proizvodnju od kolovoza do prosinca za samo dva milijuna barela dnevno, manje nego što se očekivalo. Rusija i Saudijska Arabija poduprle su taj prijedlog na sastanku, ali su ga blokirali Ujedinjeni Arapski Emirati, koji traže za sebe bolje uvjete, pa će se pregovori nastaviti u ponedjeljak.

– Ako se ne pronađe rješenje za suprotstavljenu poziciju UAE i ostatka OPEC+, dogovor o proizvodnji u srpnju automatski će se protegnuti i na kolovoz. Bio bi to zabrinjavajući scenarij za globalno gospodarstvo. Odnos ponude i potražnje još bi se brže zategnuo i cijene bi u kratkom roku mogle prekoračiti razinu od 80 dolara po barelu, što bi preko inflatornih pritisaka prigušilo izglede za globalni gospodarski rast“ – kaže Kevin Solomon, analitičar u tvrtki StoneX.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay