ZAGREB, 30. svibnja 2017. (Hina) – Ekonomska klima u Hrvatskoj u svibnju je pogoršana u odnosu na mjesec ranije, a pogoršanje klime zabilježeno je i u gospodarstvu Europske unije u cjelini i 19-člane eurozone, pokazalo je u utorak objavljeno izvješće Europske komisije.  

U Hrvatskoj je indeks ekonomske klime (ESI) u svibnju skliznuo na 115,3 boda, sa 116,4 boda u mjesecu ranije, pokazalo je najnovije izvješće Europske komisije.

Ekonomska klima u Hrvatskoj u svibnju je pogoršana u usporedbi s prethodnim mjesecom u gotovo svim promatranim sektorima, uključujući sektor industrije, usluga, maloprodaje i graditeljstva. Blago, pak, poboljšanje ozračja zabilježeno je među potrošačima, pokazalo je izvješće.

U 19-članoj eurozoni ESI je skliznuo za 0,5 indeksnih bodova, na 109,2 boda. U izvješću EK napominju da su ESI za travanj revidirali naviše za 0,1 indeksni bod zbog naknadno revidiranih podataka za Nizozemsku.

U eurozoni je slabljenje ozračja posljedica pada povjerenja u sektoru usluga i maloprodaje, dok je povjerenje u sektoru industrije, graditeljstva i među potrošačima ostalo više-manje nepromijenjeno u usporedbi s prethodnim mjesecom, na visokim razinama.

Nadalje, u EU u cjelini indeks ekonomske klime skliznuo je u svibnju na 109,7 bodova, s revidiranih 110,7 bodova. Travanjski podatak također je naviše revidiran za 0,1 indeksni bod iz ranije navedenih razloga, napominje EK.

Na razini EU-a, povjerenje u industriji i među potrošačima više-manje se zadržalo na razinama iz prošloga mjeseca, u skladu s kretanjima u eurozoni. Povjerenje je, pak, znatnije nego u eurozoni pogoršano u sektoru usluga i maloprodaje, a oslabilo je također u segmentu graditeljstva, pokazalo je izvješće.

Pogoršanje indeksa ekonomske klime za EU u cjelini ponajviše se pripisuje izrazitijem pogoršanju ozračja u najvećem gospodarstvu EU-a izvan eurozone – Velikoj Britaniji, te u manjoj mjeri slabljenju ozračja u Poljskoj.

Među najvećim gospodarstvima eurozone ESI je snažno porastao u Francuskoj, a blago u Španjolskoj, dok je smanjen u Italiji, a izrazitije pogoršan u Njemačkoj i Nizozemskoj., pokazuje izvješće Komisije.

Odvojeno, EK je u utorak objavio i indeks poslovne klime (BCI) koji objavljuje samo za eurozonu, a koji pokazuje da je u svibnju pogoršano ozračje i među poslovnim čelnicima. BCI je tako skliznuo na 0,9 bodova, s 1,10 bodova u travnju.

(Hina)