Tijekom recesije nezadovoljstvo i manjak posla utjecali su na masovni odlazak kvalificirane radne snage. Danas su trendovi drugačiji – majstor se plaća suhim zlatom. ‘U cjelini bilo je problema s cijenjenjem radnika, ali situacija se poboljšava. Nedostatak radnika na tržištu nedvojbeno pokazuje da će radnici postati cijenjena roba kao takva. Poslodavci moraju biti potpuno svjesni koliko im radnici trebaju jer bez njih nema poslova’, rekao je ekonomski analitičar Predrag Bejaković za HTV.

Naglasio je kako je velik dio građana otišao u inozemstvo, ali to su ipak neki pozitivni trendovi u hrvatskom gospodarstvu. Rekao je kako se ne može ‘natjerati’ mlađu populaciju na određenu vrstu poslova, ali može ih se informirati. ‘Ako je poruka jasna, mladi vide korist od takvog zapošljavanja, gdje moraju biti svjesni da zapošljavanje u graditeljstvu ili automehaničarskoj radionici sigurno nije lagano, ono je jako zahtjevno’, rekao je Bejaković.

Istaknuo je kako su radni bazeni u susjedstvu u velikoj mjeri ispražnjeni i sve više radnika dolazi u Hrvatsku iz dalekih zemalja. ‘Ne moramo se bojati takvih radnika. Njihov broj je i dalje jako mali. Poteškoće bi mogle biti ako takvim radnicima Hrvatska bude odskočna daska za odlazak u zapadnu Europu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay