Većina prognostičara očekuje smanjenje proizvodnje u eurozoni u idućim kvartalima, ali pad će biti umjereniji nego što se strahovalo

“Vjerojatnost da će eurozona pasti u duboku recesiju ove zime se smanjuje”, objavio je The Financial Times nakon što je kontaktirao niz ekonomskih analitičara. Poboljšanju izgleda eurozone pomoglo je nekoliko čimbenika, s jedne strane veća fiskalna potpora vlada, a s druge niže cijene plina i blaga jesen. Posebno se naglašava jedan od najtoplijih zabilježenih listopada koji je smanjio potrošnju energije kućanstava i tvornica što je omogućilo da skladišta plina ostanu na rekordnim razinama zapunjenosti. Čime je ublažen rizik redukcija tog energenta tijekom zimskih mjeseci.

Predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde rekla je da će kamatne stope možda doseći razine koji ograničavaju ekonomski rast kako bi se smirila inflacija koja je peterostruko i više premašila službeni cilj. U eurozoni je porasla s 9,9 posto u rujnu na 10,6 posto u listopadu, objavio je Eurostat. Lagarde je u petak rekla da je “rizik od recesije” povećan, ali da pad sam po sebi neće biti dovoljan da ukroti rastuće cijene.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr