‘Polja tretirana biodinamičkim preparatima par mjeseci, dobro su se oporavljala’. Način kako proizvodimo hranu pripada prošlosti, a budućnost će biti sukladna Zelenom planu EU

Trideset je polaznika u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, rodnom mjestu tog znanstvenika svjetskog glasa, imalo priliku čuti da je u Hrvatskoj konvencionalnoj proizvodnji hrane dozvoljeno 1.350 različitih kemijskih sredstava – pesticidi, hormoni, antibiotici i drugo. U ekološkoj je proizvodnji dozvoljeno 50-tak različitih dodataka, a u biodinamičkoj samo 13 dodataka, navodi se u nedjelju u priopćenju Zavičajnog društva Međimuraca Pinklec.

Ravnateljica Centra Dijana Posavec naglasila je da je način kako sada proizvodimo hranu prošlost, budućnost će biti sukladna Zelenom planu EU koji nalaže da se upotreba pesticida treba prepoloviti do 2030., smanjiti za 20 posto upotreba umjetnog gnojiva, jer se tlo mora oporaviti. To znači da će poljoprivrednici koji će tako proizvoditi dobivati više poticaja, rekla je Posavec.

Nije, kako je rečeno, samo Slavonija u problemu. Belički krumpir, varaždinsko ili ogulinsko zelje, primjerice, imaju isti problem, monokultura i konvencionalna sredstva “zašite”, rezultirali su i mrtvim tlom i zagađenjem podzemnih voda. Takvo kiselo i jalovo tlo može, po nekim procjenama, dati još samo 60 žetvi, ako se nastavi jednaka eksploatacija.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay