Konačni tekst sporazuma također je dao prešutni blagoslov prirodnom plinu, fosilnom gorivu koje pogoršava globalno zagrijavanje, piše Politico.

Taj iznenađujući dodatak prigušio je osjećaj trijumfa za zelene aktiviste. Oni slave glavno postignuće dvotjednog UN-ovog summita o klimi – sporazum o stvaranju prvog globalnog fonda za plaćanje klimatskih šteta koje pogađaju manje bogate zemlje. Konačni detalji o fondu trebali bi se izbrusiti na klimatskom summitu sljedeće godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dvoranom za sastanke prolomio se glasan pljesak i poletjeli su zagrljaji kada se objavio dogovor o namjenskom fondu i to nakon napetih pregovora koji su trajali cijelu noć. Pobjeda je to zemalja kojima prijeti nestanak zbog posljedica globalnog zatopljenja.

Tek kasnije su delegati pročitali kompletan konačni tekst, koji su pripremili egipatski domaćini summita. Tekst sadrži poruku da bi energija ‘niskih emisija’ trebala biti dio svjetskog odgovora na porast mora i rast temperature.

Izraz je dovoljno neodređen da pokriva višestruka tumačenja – svakako uključuje nuklearnu energiju ili neke oblike vodika.

Novozelandski ministar za klimatske promjene James Shaw nazvao je ‘misterijem’ kako se poruka o energija ‘niskih emisija’ uvukla u konačni tekst

Američka delegacija odbila je odgovoriti na pitanja o tome što znači ‘niska emisija’

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay