Kako piše njemački list Handelsblat, Volkswagen razmatra otpuštanje do 30 tisuća radnika kako bi smanjili troškove i poboljšali konkurentnost, pogotovo u usporedbi s Teslom. Naime, za proizvodnju jednog ID.3 treba im 30 sati, dok Tesla Model 3 napravi za svega deset.

List se poziva na prezentaciju izvršnog direktora tvrtke Herberta Diesa Nadzornom odboru. “Nema sumnje da se moramo pozabaviti konkurentnošću naše tvornice u Wolfsburgu s obzirom na nove sudionike na tržištu!”, rekao je glasnogovornik VW -a Michael Manske upitan za komentar.

Dodao je kako je rasprava o tome sada u tijeku i kako već postoji mnogo dobrih ideja, ali bez konkretnih scenarija. Glasnogovornik Volkswagenovog vijeća radnika rekao je da, iako neće komentirati nagađanja o tome je li Diess to prezentirao, “smanjenje 30.000 radnih mjesta je apsurdno i neutemeljeno”.

Konkurencija novih sudionika na njemačkom tržištu, poput Tesle, potaknula je tvrtku da ubrza svoju transformaciju, rekao je Diess prisutnima. Naime, Tesla proizvede svoj automobil Model 3 za 10 sati, dok Volkswagenu treba 30 sati da napravi ID.3. Nadalje, američki proizvođač električnih vozila planira proizvoditi 500.000 automobila godišnje u Njemačkoj s 12.000 zaposlenih, dok Volkswagenovih 25.000 u svojoj tvornici u Wolfsburgu proizvede  700.000 automobila.

Cijeli članak možete pročitati na: automobili.hr