VLADA će po svoj prilici podignuti minimalnu plaću.

Govorio je o tome ovog tjedna ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

Ministar: Minimalna plaća do kraja mandata trebala bi iznositi 4250 kuna neto

“Kada govorimo o minimalnoj plaći s obzirom na one koji imaju niži dohodak, na njih više utječu promjene cijena. Do sada smo kao vlada intenzivno podizali iznose minimalnih plaća, logično je da idemo na relativno intenzivno podizanje minimalne plaće. Do 31. listopada vlada mora donijeti tu odluku, očekujem da ćemo to komunicirati kroz sljedećih 10-15 dana prema javnosti”, najavio je Aladrović.

Inače, još se ne zna kolika će biti minimalna plaća uz ovu prvu odluku, ali Aladrović napominje kako je cilj da do kraja mandata ona bude 4250 kuna.

“To ćemo sigurno dostići”, dodao je.

Oreščanin: Minimalna plaća neka bude 5000 kn, ali s porezom na dohodak od 10 posto

Nazvali smo i jednog od osnivača udruge Glas poduzetnika Dražena Oreščanina kojega smo također pitali što on misli o ovoj vjerojatnoj odluci vlade.

“Minimalna bi plaća trebala biti pet tisuća kuna i neoporeziva, ali da je porez na dohodak 10 posto”, govori Oreščanin.

Vuković navodi tri negativna scenarija oko zabrane rada nedjeljom

Osim povećanja minimalne plaće, problem bi mogao biti i oko zabrane rada nedjeljom. Vlada, naime, namjerava zabraniti rad trgovina nedjeljom, izuzev 16 nedjelja u godini. Tako će sad doći do situacije da će mnogi trgovci morati podići minimalnu plaću radnicima, a jedan dan u tjednu im neće biti dozvoljeno raditi.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay