Plenković je u nedjelju komentirao upozorenje guvernera HNB-a Borisa Vujčića u intervjuu Novom listu da bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima odobrenima uz varijabilne kamatne stope mogle rasti od 10 do čak 20 posto, ali je dodao i da je to vrlo malo vjerojatan scenarij.

“Ne znam, nisam gledao taj njegov intervju, neka on sam to malo objasni. Koliko sam shvatio, to je bilo nekakvo potpitanje ‘eventualno, možda, u slučaju’. Ako nešto misli o tome, neka nam priopći”, poručio je Plenković i dodao da građani ne moraju “na prvi balun lupati najžešće”.

Na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva, koji se danas obilježava, Plenković je ustvrdio i da je vlada u Nacionalnoj razvojnoj strategiji rekla da mora napraviti sve da se smanji broj osoba koje u Hrvatskoj žive na rubu siromaštva i u siromaštvu. 

“To je još uvijek prevelik broj, on je iznad 20 posto, mislim da ga kao članica EU moramo smanjivati, ne samo kroz socijalnu politiku nego i kroz politiku koja omogućuje rast plaća i opće ozračje u društvu gdje ljudi imaju jednake šanse”, istaknuo je i dodao da će politika vlade ići u tom smjeru i u naredne tri godine. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay