FRANKFURT – Globalna prodaja industrijskih robota poskočila je prošle godine 16 posto zahvaljujući ponajprije elektronskoj industriji, a ove bi godine njezin rast trebao dodatno ubrzati, izvijestila je Međunarodna federacija za robotiku (IFR).

Vrijednost svjetskog tržišta industrijskih robota uvećana je prošle godine 18 posto, dosegnuvši 13,1 milijardu dolara. Ako se uključi softver, periferni uređaji i oprema iz područja sistemskog inženjerstva, procijenjena vrijednost tržišta doseže 40 milijardi dolara, navodi se u IFR-ovom izvješću, objavljenom u srijedu.

Po broju pošiljki elektronska industrija gotovo se izjednačila s automobilskom industrijom koja je od 70-ih godina prošlog stoljeća bila glavni pokretač potražnje za industrijskim robotima. Oni postaju sve manji, jeftiniji i precizniji a posebno snažan uzlet potražnje bilježi se u segmentu baterija, čipova i displeja, napominju u udruženju.

Prodaja robota električnoj i elektronskoj industriji poskočila je prošle godine čak 41 posto, uz isporučenih 91.300 uređaja. Prodaja automobilskoj industriji uvećana je šest posto, uz isporučenih 103.300 uređaja odnosno 35 posto ukupno prodanih 294.312 industrijskih robota.

U IFR-u očekuju da će ove godine prodaja porasti najmanje 18 posto. U razdoblju od 2018. do 2020. godišnja stopa rasta prodaje trebale bi iznositi minimalno 15 posto, procjenjuju.
Budući pokretači potražnje bit će industrijski Internet koji povezuje fizičke tvornice s virtualnom stvarnošću, roboti koji mogu raditi rame uz rame s ljudima, te strojno učenje i umjetna inteligencija, poručuju iz udruženja.

Kina je najveće tržište industrijskih robota u svijetu s udjelom u globalnoj prodaji od oko 30 posto. Prošle je godine zabilježila skok isporuka za 27 posto, uz isporučenih 87 tisuća uređaja.
“Kina i Južna Koreja već dominiraju u segmentu potrošačke elektronike kada je posrijedi broj isporučenih uređaja”, naglasila je na konferenciji za novinstvo glavna tajnica IFR-a Gudrun Litzenberger.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu