U Splitu je u četvrtak, 28. rujna, održan prvi Međunarodni energetski forum EU – Rusija, Izazovi i mogućnosti na području energetike u Jugoistočnoj Europi, u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije.

U prepunoj konferencijskoj dvorani hotela Cornaro okupio se velik broj osoba iz akademske zajednice, energetske industrije, politike i srodnih institucija i tvrtki. U ulozi govornika nastupili su eminentni domaći i inozemni stručnjaci za energetiku i gospodarstvo koji su se na Forumu okupili s ciljem shvaćanja energetske problematike na relaciji EU – Rusija te mogućnosti ekonomskih prilika ulaganja u RH.

Održavanje Foruma pozitivno su komentirali i sudionici, ali i uvaženi gosti koji su došli iskazati potporu ovom događaju, istaknuvši njegovu važnost ne samo za hrvatsku, nego i za europsku budućnost u kontekstu energetike.

Ovo nije samo europska nego međunarodna konferencija, u čemu i je njena snaga. Važno je da s Rusijom budemo u intenzivnom političkom dijalogu i da smo ponovno krenuli u suradnju i zatopljavanje odnosa. Za Hrvatsku je važno da ima pametnu energetsku strategiju koja će nam osigurati energente, a koji su ključni za razvoj hrvatskog gospodarstva – rekao je Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov također je naglasio važnost ovog okupljanja.

Već 25 godina opskrbljujemo Hrvatsku plinom. Neobično je da o ovoj temi još nismo razgovarali i zato cijenimo ovu inicijativu. Hrvatska može kupovati plin i drugdje, ali nikada neće naći partnera na kojeg će se moći osloniti kao na Rusiju koja u nju ulaže preko dvije milijarde eura. Hrvatsku smatramo tradicionalno prijateljskim i bliskim partnerom i nadamo se da će Rusija imati snažnu ulogu u osnaživanju energetske situacije u vašoj divnoj zemlji – istaknuo je ruski veleposlanik Azimov.

Prisutne su pozdravili još i župan SDŽ Blaženko Boban koji je zahvalio organizatoru što je odabrao baš Split za održavanje Foruma, te pomoćnik ministrice vanjskih poslova Joseph Gene Petrić koji je naglasio kako je hrvatska pozicija pogodna za bolje povezivanje zemalja EU u smislu energetike i kako treba raditi na infrastrukturi. Organizator, prof. dr. Anđelko Milardović iz Instituta za europske i globalizacijske studije, iskazao je zadovoljstvo uspjehom prvog Foruma.

Ovo je prvi, utemeljiteljski Energetski forum EU – Rusija i nadam se da se vidimo i sljedeće godine s drugom temom na istom mjestu u isto vrijeme. Ideja je da Forum svake godine bude što kvalitetniji i bude prepoznat na mapi događanja u okviru Europe i šire. Hvala državnim i vladinim institucijama i Predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koji su dali pismo potpore – istaknuo je Anđelko Milardović.

*** Forum je održan uz potporu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Mire Kovača, uz pokroviteljstvo potpredsjednice Vlade RH i ministrice vanjskih i europskih poslova RH Marije Pejčinović-Burić, te uz potporu Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita.

Ovo je prvi u nizu međunarodnih energetskih foruma koji će se svake godine održavati u Splitu u organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije, a pod vodstvom utemeljitelja Foruma prof. dr. Anđelka Milardovića. ***

Izdvajamo najzanimljivije komentare i zaključke s panela:

Cijeli članak možete pročitati na: politikaplus.com