Prezaduženost postaje puno teži globalni problem koji bi u godinama koje dolaze mogao značajno utjecati na potencijale globalnog rasta. Čak se čini da su dugovi toliki da su ekonomski scenariji, koji se danas smatraju konzervativnima, previše ružičasti.

Osim što je jasno da kompletna zapadna hemisfera planeta ima sve nepovoljniji omjer javnih dugova prema BDP-u, iz Kine su se probile informacije koje su otkrile kako se ne smijemo pouzdati čak niti u informacije koje javno objavljuju najvažnije globalne institucije kao što su Međunarodni monetarni fond (MMF) ili Svjetska banka. Razlike između oficijelnih podataka MMF-a i Svjetske banke o javnim dugovima lokalne uprave Kine i onih koji korespondiraju s činjenicama veće su nego se do sada smatralo: U 2020. godini, primjerice, dug lokalnih uprava NR Kine dosegao je 12,49 milijardi bilijuna dolara, što je 50 posto više od procjena MMF-a i Svjetske banke.

Iako su mnogi autori upozoravali na zastrašujuće gomilanje infrastrukturnih dugova lokalnih kineskih vlasti, tek je nedavni prijevod prezentacije profesora Davida Daokui Lia i Zahng Hea, sa sveučilišta Tswinghua, potvrdio da su ukupni tereti javnih dugova u Kini dramatičniji nego što su ukazivala anegdotalna medijska izvješća bazirana na djelomičnim ili loše sistematiziranim podacima.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Image by PublicDomainPictures from Pixabay