Zakon kakav hrvatski turizam još nije imao, koji je i sama turistička branša iščekivala s nestrpljenjem i koji je, očekivano, trpio kritike oporbe, u paketu je s više novih zakona s 1. siječnjom stupio na snagu, piše Večernji list.

Do pune funkcionalnosti treba još pričekati donošenje ukupno pet pravilnika, uredbi i odluka, ali na to ne bi trebalo dugo čekati. Zakonski rok za donošenje pratećih pravilnika i uredbi je šest mjeseci, međutim, u Ministarstvu turizma kažu da se na svima uvelike radi, neki su praktički u samoj završnici i novi turistički zakon bi trebao postati postati potpuno operativan i dosta prije šestomjesečnog zakonskog roka.

Inače, u predstojećem razdoblju obveza je ministrice donijeti Pravilnik o pokazateljima za izračun indeksa turističke razvijenosti, njihov izračun i izvore podataka te način izračuna indeksa turističke razvijenosti, Pravilnik o načinu unošenja i pristupa podacima sustava turizma, Pravilnik o sadržaju, ustroju i načinu vođenja baze podataka i analize podataka o projektima kojima je dodijeljena potpora, Metodologiju izračuna prihvatnog kapaciteta i Metodologiju izrade plana upravljanja destinacijom, uključivanja ključnih dionika, izrade analize stanja i definiranja projekata značajnih za razvoj destinacije, prenosi Večernji.

Cijeli članak možete pročitati na: istrain.hr

Image by Adri Marie from Pixabay