ZAGREB, 21. rujna 2017. (Hina) – Analitičari Erste banke povećali su procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 2,7 na 3 posto, zahvaljujući rekordnoj turističkoj sezoni i snažnoj domaćoj potražnji, dok bi kriza u Agrokoru mogla imati samo ograničen utjecaj.

Nakon sporog rasta na početku godine, u drugom je tromjesečju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ubrzan na 2,8 posto na godišnjoj razini. To se ponajviše zahvaljuje rastu potrošnje kućanstava za 3,8 posto, navodi se u analizi Erste banke.

S druge strane, rast investicija usporen je u drugom kvartalu na 3,2 posto na godišnjoj razini. To, navode analitičari Erstea, odgovara scenariju da kriza u Agrokoru u nekoj mjeri utječe na investicijsku aktivnost.

No, ubrzanje rasta BDP-a u drugom tromjesečju pokazuje da je gospodarstvo otporno na krizu u Agrokoru, navode analitičari Erste banke.

U ostatku ove godine ne očekuju neka veća iznenađenja, pri čemu bi zdrava domaća potražnja i rekordna turistička sezona mogli dovesti do skromnog ubrzanja rasta gospodarstva.

Očekuju također da bi se rast investicija mogao ubrzati na 4 do 5 posto, zahvaljujući privatnim investicijama u turističkom sektoru, ali i u ulaganjima u projekte podržane iz EU fondova.

Stoga su analitičari Erste banke povećali svoje procjene rasta BDP-a u ovoj i idućoj godini za 0,3 postotna boda. Tako bi ove godine gospodarstvo moglo porasti 3, a iduće 2,8 posto.

Analitičari Erstea poručuju i to da se čini da je fiskalna pozicija pod kontrolom, stoga očekuju da bi proračunski deficit ove godine mogao biti blizu lanjskih razina, kada je iznosio 0,8 posto BDP-a.

To podržava trend daljnjeg smanjenja javnog duga, koji bi na kraju ove godine, prema procjenama Erstea, mogao skliznuti na 80,7 posto BDP-a.

A to “podržava očekivanja o pozitivnim vijestima iz rejting agencija u idućim tromjesečjima”, navode analitičari Erste banke.

(Hina)