Europska središnja banka podigla je danas ključne kamatne stope za rekordnih 0.75 postotnih bodova i signalizirala da će ih ponovo povećati, unatoč prijetnji recesije, budući da joj je fokus obuzdavanje visoke inflacije. Nakon povećanja kamatnih stopa u srpnju za pola postotnog boda, ESB je sada podigao kamatnu stopu na prekonoćne depozite banaka s nula na 0.75 posto.

Kamatna stopa za refinanciranje banaka podignuta je s 0.5 na 1.25 posto, najvišu razinu od 2011. godine, a kamatna stopa za prekonoćne pozajmice banaka s 0.75 na 1.5 posto.

“Ovim značajnim potezom ubrzava se prijelaz s prevladavajuće visoko prilagodljive razine kamatnih stopa prema razinama koje će u što kraćem roku omogućiti povratak inflacije na ESB-ovu ciljanu razinu od dva posto u srednjoročnoj perspektivi”, stoji u priopćenju ESB-a.

Signalizirali da će ih ponovno povećati

ESB je također ponovno podigao projekcije inflacije u ovoj godini, sa 6.8 na 8.1 posto. Znatnije je podigao i procjenu inflacije u idućoj godini, s 3.5 na 5.5 posto. U 2024. trebala bi se spustiti na 2.3 posto, pokazuju najnovije projekcije. Unatoč značajnom podizanju kamatnih stopa, iz ESB-a su signalizirali da bi ih mogli ponovo povećati na idućim sjednicama.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay