U poljskim je slučajevima Sud EU ustvrdio da nacionalni sud mora u slučaju ništetnosti valutne klauzule suditi ništetnost cijelog ugovora na zahtjev potrošača i da se ne može umjesto valutne klauzule primjenjivati za obračun otplate iznos koji je realiziran u domaćoj valuti, osim ako to potrošaču odgovara

Sud EU ponovo je stao na stranu potrošača, u nekoliko poljskih parnica u kojima je postavljeno prethodno pitanje vezano uz ništetnost cijelih ugovora o kreditu u slučaju ništetnosti valutne klauzule! Prema procjeni Udruge Franak, ovo je najjača presuda u smjeru ništetnosti CHF ugovora dosad.

– Ta presuda po poljskim ugovorima o kreditu, ukratko, znači da nacionalni sud mora u slučaju ništetnosti valutne klauzule suditi ništetnost cijelog ugovora na zahtjev potrošača i da se ne može umjesto valutne klauzule primjenjivati za obračun otplate iznos koji je realiziran u domaćoj valuti, osim ako to potrošaču odgovara. Posljedica ništetnosti ugovora jest da potrošač i banka moraju vratiti jedni drugima sve što su dobili, a banka mora platiti na svaki naplaćeni anuitet još i zateznu kamatu – komentirao je Goran Aleksić koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

Aleksić pojašnjava da ovu presudu mora poštovati i Vrhovni sud RH.

– Ona je kompilacija već donesenih sličnih presuda Suda EU, C-70/17 i C-118/17, ali bih rekao da je ova najsvježija istodobno i najjasnija i potpuno nedvojbena. Ne znam pomoću kojih trikova bi naš Vrhovni sud mogao izbjeći potvrdu ništetnosti ugovora po reviziji Rev-259/22 koju mora riješiti ove godine, u kojoj se banka žalila na utvrđenu ništetnost ugovora. Sud EU tom je presudom potpuno olakšao posao našim sucima koji de facto ne moraju uopće razmišljati kakvu odluku donijeti, budući da je Sud EU ovaj put bio decidirano nedvojben i nije ostavio prostora za drugačija tumačenja – uvjeren je Aleksić.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Udruga Franak