Kako potreba za smanjenjem globalnih emisija postaje sve hitnija, kriptovalutama će ponestati izgovora za njihovu nevjerojatno veliku potrošnju energije.

Buka oko kriptovaluta posljednjih je godina konstanta i često je teško razabrati što je stvarno važno kad su u pitanju kriptovalute i tehnologija koja se nalazi u njihovoj pozadini. Međutim, u rujnu će, ako sve prođe po planu, digitalni sektor gladan energije doživjeti najveći potres u posljednjih nekoliko godina.

Očekuje se da će ethereum, druga po veličini kriptovaluta na svijetu, od sutra započeti s tehnološkom promjenom koja bi, kada se dovrši, trebala uzrokovati strmoglavi pad emisije ugljika, koji se stvara rudarenjem te kriptovalute, za 99 posto.

Većina kriptovaluta koristi takozvani porces ‘dokaza o radu’ (engl. ‘proof of work’). Središnja značajka tog procesa jest korištenje izračuna za čije izvođenje je potrebno puno računalnog vremena kao i ogromne količine električne energije.

Samo bitcoin troši oko 150 teravatsati električne energije svake godine. Proizvodnja te energije emitira oko 65 milijuna tona ugljičnog dioksida u atmosferu godišnje, što je razina emisije Grčke. Istraživanja isto tako pokazuju da je bitcoin prošle godine proizveo emisije odgovorne za oko 19.000 budućih smrti.

Sve ovisi o uspjehu ethereuma

Ethereumov projekt uključuje odbacivanje modela ‘dokaza rada’ za novi model nazvan ‘dokaz udjela’ (engl. ‘proof of stake’). Prema tom modelu, kripto transakcije potvrđuju korisnici, koji stavljaju značajne količine blockchain tokena (u ovom slučaju ethereuma) kao garanciju. Ako korisnici postupaju nepošteno, gube svoj udio.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay