Dubrovačko Sveučilište se na svojim stranicama hvali kako ima 1.500 studenata, a 5.000 osoba je s njihovom diplomom. Na srpanjskom upisnom roku upisan je 181 student, a Studentski dom s 500 ležajeva dobio je 172 zahtjeva za smještaj.

Neki kažu kako uprava pokušava učiniti pomake, ali ne nailazi na dovoljno potpore među zaposlenima. Jedan od problema je što dio kadra dovoljno dobro ne govori engleski jezik, iako Sveučilište, uvjeravaju, želi mijenjati stvari pa su predavačima ponudili plaćanje tzv. British Council testa. Nažalost, na ovu temu dubrovačka intelektualna elita i oni koji poznaju situaciju na Sveučilištu, ne govore javno, a vodeći ljudi te ustanove, za razliku od nekadašnjeg rektora Veleučilišta, pok. prof. dr.sc. Josipa Lovrića i prof. dr. sc. Matea Milkovića, pokretača osnivanja ove ustanove, zatvoreni su i distancirani od novinara i od događaja na koje bi upravo oni, naša ‘sol zemlje‘, trebali javno reagirati.

ERASMUS PLUS PROGRAM

Na Sveučilište u Dubrovniku godišnje dođe stotinjak stranih studenata, uglavnom kroz program Erasmus plus. Neispunjene kvote i poluprazan studentski dom svjedoče kako je potrebno mnogo više napora da bi se u Dubrovnik privukli studenti iz drugih država pa i ostatka Hrvatske čitavu akademsku godinu, a ne samo jedan semestar. “Želiš li studirati s pogledom na more?”, ili “Jesi li gurman, ljubitelj umjetnosti, filma ili glazbe? Sve što poželiš – Dubrovnik će ti pružiti!”, to su poruke kojima se reklamiraju.

Cijeli članak možete pročitati na: dubrovacki.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay