FRANKFURT, 21. veljače 2017. (Hina/AFP) – SAD pod vodstvom predsjednika Donalda Trumpa pokazuje nesklonost sporazumima o slobodnoj trgovini a Europska unija okrenut će ta nastojanja u svoju korist, poručila je u utorak europska povjerenica za trgovinu.

Nakon što se SAD koncem siječnja povukao iz Transpacifičkog trgovinskog sporazuma, “mnoge zemlje sada se okreću nama, uvjerene da protekcionizam nije pravi odgovor”, rekla je europska povjerenica Cecilia Malmstrom za njemački poslovni list Handelsblatt.

“Već pregovaramo gotovo sa svima njima ili se pripremamo razgovarati” sa zemljama u pacifičkoj regiji koje su potpisale taj sporazum, dodala je Malmstrom.

Otkada je Trump postao novi američki predsjednik, Europska komisija ubrzala je pregovore s Meksikom, južnoameričkim trgovinskim blokom Mercosurom i Japanom. Također pripremamo moguće pregovore s Australijom i Novim Zelandom, dok je sporazum s Vijetnamom već okončan, poručila je europska povjerenica.

“Imamo velike planove”, zaključila je.

Ujedno je upozorila američkog predsjednika da ne uvodi visoke uvozne carine kako bi ispunio predizborno obećanje o Americi “na prvom mjestu”.

“Predsjednik Trump obećao je u predizbornoj kampanji da će nešto učiniti i želi, naravno, ispuniti to obećanje”, kazala je Malmstrom, upozoravajući da takva nastojanja donose uključuju “opasnost protumjera u cijelom svijetu a to bi bilo jako loše za naša gospodarstva i naše građane”.

“Ako stvari uistinu odu tako daleko, svi ćemo biti na gubitku”, zaključila je europska povjerenica.

Kao i u američkoj javnosti, i u Europi jača nepovjerenje prema trgovinskim sporazumima. Dužnosnici EU tek su nedavno – nakon ustupaka belgijskoj regiji Valoniji – zaokružili sporazum s Kanadom o slobodnoj trgovini, koji su parlamenti zemalja članica EU odobrili u listopadu prošle godine.

I sličan sporazum sa SAD-om nailazi na otpor u Europi, uključujući masovne demonstracije. Pritom su šanse za njegovo sklapanje još manje nakon ulaska Trumpa u Bijelu kuću.

“Neke zemlje nisu uložile dovoljno napora kako bi pomogle gubitnicima” u procesu globalizacije, priznala je Malmstrom.

“Situacija se mijenja gotovo iz sata u sat”, pojašnjava. “Ako političari u takvom okruženju ponude jednostavna, crno-bijela rješenja, njihovi će prijedlozi pasti na plodno tlo.”

Po njezinom mišljenju, EU može ublažiti strahove svojih građana od globalizacije “sklapanjem dobrih sporazuma koji će donijeti rast i radna mjesta i služit će našim vrijednostima”.

Veća podrška javnosti trgovinskim sporazuma mogla bi se osigurati “demistifikacijom”, upoznavanjem javnosti s mandatima pregovarača, predlaže Malmstrom.

(Hina)