ZAGREB/TAIPEI, 21. veljače 2017. (Hina) – Predstavnici Zagrebačke burze (ZSE) i Taipei Exchangea (TPEx) potpisali su u utorak memorandum o razumijevanju, koji predstavlja temelj za daljnju suradnju na razvoju tržišta kapitala u Tajvanu i Hrvatskoj, izvijestili su sa ZSE-a.

Memorandum su u sjedištu TPEx-a potpisale glavna izvršna direktorica burze u Taipeiju Yu-Ching Su te predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

Popisivanje je dio programa posjeta zajedničke delegacije ZSE-a, Ljubljanske burze te Europske banke za obnovu i razvoj Tajvanu s ciljem stjecanja iskustva i razmjene ideja vezanih uz razvoj regionalnih tržišta kapitala u sklopu programa “SME Growth Market”.

Riječ je o zajedničkom projektu ZSE-a i EBRD-a, koja putem svojih donatora (TaiwanBusiness – EBRD Technical Cooperation Fund – TWTC) financira izradu studije o uspostavljanju SME tržišta u regiji, kojim bi bio olakšan pristup kapitalu za mala i srednja poduzeća.

Mala i srednja poduzeća čine gotovo 99 posto poslovnih subjekata u Europskoj uniji, a na tržištima u razvoju upravo su ona najvažniji element gospodarskog rasta i razvoja, dok im je istovremeno otežan pristup kapitalu putem bankarskog kreditiranja zbog visokih zahtjeva takvih oblika financiranja, kažu u ZSE-u.

Dodaju da proces olakšavanja prikupljanja kapitala za mala i srednja poduzeća snažno podupire Europska unija kroz svoju regulativu (Markets in Financial Instruments Directive 2 – MiFID2, stupa na snagu početkom 2018.), koja će za mala i srednja poduzeća biti manje restriktivna kako bi im se omogućio lakši pristup kapitalu.

Sa ZSE-a ističu kako je u komunikaciji s predstavnicima TPEx-a posebno istaknuta važnost suradnje u razvoju tržišta za mala i srednja poduzeća te kako obje strane vjeruju da daljnja suradnja može nadopuniti i olakšati razvoj financijskih tržišta i doprinijeti jačanju gospodarskih odnosa između Tajvana i Hrvatske.

Osim susreta s predstavnicima TPEx-a, u sklopu posjeta Tajvanu delegacija je održala i niz susreta s drugim predstavnicima tajvanske ekonomije, kao što su Taiwan Stock Exchange (TWSE), Financial Supervisory Commission, Taiwan Depository and Clearing Corporation, Taiwan Academy of Banking and Finance, potom s upravom za mala i srednja poduzeća pri tajvanskom Ministarstvu gospodarstva, kao i s predstavnicima izdavatelja i investicijskih društava.

TPEx je utemeljen 1994. i osobito je usmjeren na kompanije u razvoju, visokotehnološke kompanije, mala i srednja poduzeća te startupove. Do sada je putem TPEx-a kapital za rast i razvoj uspješno prikupilo više od 2.000 malih i srednjih poduzeća. Između ostaloga, razvoju ovog tržišta pripomoglo je oslobođenje od plaćanja poreza na kapitalnu dobit ulagačima u inovativne i tehnološke kompanije.

(Hina)