LONDON, 21. veljače 2017. (Hina/AFP) – Aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru eurozone u veljači su rasle najbržim tempom od travnja 2011. godine, pokazalo je u utorak najnovije izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit. 

Ukupni indeks menadžera nabave u eurozoni u veljači je porastao na 56 bodova, s 54,4 boda u siječnju, pri čemu je rast aktivnosti ubrzao i u proizvodnom i u sektoru usluga 19-članog gospodarstva, objavio je Markit.

Od pozitivnih vijesti u Markitu posebno izdvajaju najbrži rast zaposlenosti u gotovo 10 godina.

“Najnovija vrijednost sveobuhvatnog indeksa najviša je od travnja 2011. godine. Također, u veljači je zabilježen najbrži mjesečni rast zaposlenosti od kolovoza 2007. godine”, konstatiraju u Markitu.

Ukazuju također na rast knjiga narudžbi i poboljšanu poslovnu klimu, što redom “upućuje na zaključak da će se snažan zamah oporavka zadržati i u idućim mjesecima”.

Ako se takav trend zadrži, gospodarski bi rast u prvom kvartalu mogao iznositi 0,6 posto, procjenjuje glavni ekonomist u Markitu Chris Williamson.

Među vodećim gospodarstvima eurozone u Markitu posebno ističu snažan rast aktivnosti u francuskom gospodarstvu.

“Francuska je veliko iznenađenje – njezin je PMI prvi puta od kolovoza 2012. godine bio viši od onoga Njemačke”, primjećuje Williamson.

“Oporavak u Francuskoj predstavlja uvelike potrebno širenje oporavka u regiji i sugerira da će uzlazni trend u eurozoni postati održiviji”, zaključuje glavni ekonomist londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

(Hina)