Novi propisi posebno će se odraziti na velike američke igrače kao što su Google, Apple, Amazon, Facebook i Microsoft, kojima prijete novčane kazne, a možda i podjela poslovanja u Europi budu li kršili propise koji bi trebali ograničiti njihove ovlasti.

Europski zastupnici iznijeli su niz prijedloga u vezi s tim zakonodavnim paketom, koji su usvojeni na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u listopadu.

Parlament želi s jedne strane zaštititi potrošače na internetu (kad je riječ o štetnom ili ilegalnom sadržaju, prijevarama, uslugama platformi, elektroničkoj trgovini, uslugama koje se temelje na umjetnoj inteligenciji i dr.), a s druge omogućiti im veću kontrolu nad onime što vide na internetu, uključujući da mogu odustati od prilagodbe sadržaja i da budu manje ovisni o algoritmima.

Europska komisija morat će usuglasiti planirane propise s državama članicama i Europskim parlamentom, što bi moglo potrajati godinu do dvije.

Izvjestitelj Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Alex Agius Saliba objasnio je u utorak na webinaru za novinare u organizaciji Europskog parlamenta glavna načela novih propisa i zahtjeve Europskog parlamenta s tim u vezi.

Saliba je naglasio da bi se novi propisi trebali temeljiti na načelu da ono što je nezakonito offline treba biti nezakonito i online te na načelima zaštite potrošača i sigurnosti korisnika.

Parlament traži da poduzeća registrirana izvan Europe poštuju nova europska pravila za digitalne usluge ako su njihove usluge namijenjene europskim potrošačima, dodao je.

Parlament smatra također da bi Komisija trebala regulirati štetne poslovne modele na internetu, manipulacije i diskriminatorne prakse, kojima se želi privući pozornost korisnika na osnovi ilegalnog i senzacionalističkog sadržaja, kazao je.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay