U dosadašnjem dijelu srpnja u Hrvatsku je došlo oko 2,2 milijuna turista, što je upola manje nego lani u srpnju kad ih je prema podacima e-Visitor bilo oko 4,5 milijuna. Najveće gubitke ostvaruju hoteli i privatni iznajmljivači, dok istovremeno najbolje prolaze kampovi i vlasnici kuća za odmor. Riječ je o luksuzno uređenim kućama s bazenom, koje za razliku od iznajmljivača soba i apartmana nisu u tolikoj mjeri spuštali cijene ove sezone, a ipak su bolje popunjeni.

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK-u, za Index je ispričala da sjeverni Jadran, odnosno Istra i Kvarner puno bolje prolaze od srednje i južne Dalmacije, u kojoj se, pak, tek ovaj posljednji vikend počelo puniti turistima. No situacija u tom dijelu Dalmacije, kaže, nije ni blizu kao lani.

Što se tiče privatnog smještaja i dalje navodi kako privatni iznajmljivači relativno slabo rade.

Tri četvrtine iznajmljivača snizilo cijene

“Što se tiče gradova, Zadar, Šibenik, Split, Dubrovnik, pa tamo gotovo nitko od privatnih iznajmljivača sad u najjačem dijelu sezone nema popunjene sve kapacitete. Najbolje prolaze oni koji imaju kuće za odmor, oni imaju dobru popunjenost. Proveli smo anketu u HGK-u među 2200 ispitanika (privatni apartmani, sobe, kuće za odmor) i podaci ankete su pokazali da je tri četvrtine iznajmljivača snizilo cijene, a velika većina snizila ih je za 30 posto. To je veliki postotak snižavanja pa kad još usporedite s popunjenošću, jasno je da će biti znatno niži prihodi. Dakle, neovisno što se govori da je počela sezona i da nam ide dobro, bolje od predviđanja, ipak treba biti jasno da su prihodi znatno manji”, kazala nam je Martina Nimac Kalcina.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay