U četvrtak 16. lipnja 2016. u Hotelu Esplanade Zagreb, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić sudjelovao je na konferenciji Tri godine u EU: „Rast i zaposlenost kroz politike EU“, na glavnom panelu pod nazivom „Kako stimulirati rast i zaposlenost kroz politike EU“.

U okviru panela ministar Tolušić govorio je o dosadašnjim ostvarenjima poput pojednostavljenja procedura EU fondova, uspostavljanja Baze projekata, jačanja administrativnih kapaciteta i usvajanja Akcijskog plana za povećanje učinkovitosti korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, te naglasio kako će sve te promjene zasigurno doprinijeti povećanju zaposlenosti, gospodarskom rastu i privlačenju investicija u Republiku Hrvatsku.

„ Od početka godine dosta smo pojednostavili procedure, ali ostaje nam još pojednostaviti sustav kako bi apsorpcija sredstava iz EU fondova bila što veća“, izjavio je ministar Tolušić. Također je istaknuo kako je Ministarstvo preuzelo aktivnu ulogu koordinativnog tijela cjelokupnog Sustava upravljanja i kontrole EU fondova te najavio jačanje administrativnih kapaciteta i objavu većeg broja natječaja iz svih operativnih programa.

Na četiri panela brojni sudionici razgovarali su o prilagođavanju poslovnog i javnog sektora politikama EU, korištenju fondova EU u funkciji rasta i zaposlenosti te spremnosti na prijavu projekata na natječaje i povlačenje sredstava iz EU fondova.

Izvor: Službene stranice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije / Press