Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je tri nova EU natječaja u području zdravstva kojima je osigurano više od milijardu kuna za ulaganja u bolnice, kliničke centre, klinike, opće bolnice i domove zdravlja.
Uz pomoć sredstava iz EU fondova, ovim natječajima doprinijet će se poboljšanju pristupa i kvaliteti primarne zdravstvene zaštite, povećat će se dostupnost i kvaliteta bolničke hitne medicinske skrbi, kao i isplativost i održivost zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj.
„Iako se ovdje radi o više od milijardu kuna, to je samo simboličan iznos za područje zdravstva koji nije dobro isplaniran za vrijeme programiranja. Zbog toga u Ministarstvu radimo na izmjenama operativnih programa i uvjeren sam da ćemo kroz pregovore s Europskom komisijom to ispraviti i osigurati puno veći iznos za zdravstvo u Hrvatskoj“, izjavio je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić prilikom predstavljanja natječaja u ponedjeljak 18. srpnja 2016. godine.

 

Natječaji od milijardu kuna za zdravstvo u Hrvatskoj

 

Novoobjavljeni natječaji u području zdravstva, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“:

NAZIV NATJEČAJA HRK
BESPOVRATNA
SREDSTVA (UKUPNO)
Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganja u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na primarnoj razini 171.800.000,00
Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti 173.000.000,00
Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama/dnevnim kirurgijama 725.480.000,00

 

Realizacijom ova tri natječaja očekuje se smanjenje broja upućivanja u bolnice zbog povećanog broja i kvalitete usluga na primarnoj razini, povećanje produktivnosti bolnica i smanjenje na listama čekanja. Također, predviđena je nabava 13 novih CT uređaja, 1 linearni akcelerator, 4 digitalna mamografa te izgradnja ili rekonstrukcija dnevnih bolnica i dnevnih kirurgija.
Izvor: Europski strukturni i investicijski fondovi (www.strukturnifondovi.hr)