U srijedu 24. kolovoza 2016. godine, povodom završetka radova na projektu „Razvoj poslovne i komunalne infrastrukture u eko-industrijskoj zoni Nemetin“ vrijednom 12,5 milijuna kuna, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić s gradonačelnikom Grada Osijeka Ivanom Vrkićem obišao je poslovnu zonu Nemetin.

Završetkom ovog izuzetno značajnog projekta za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, poduzetnicima su osigurani osnovni preduvjeti za uspješno poslovanje na području eko-industrijske zone Nemetin. Izgradnjom komunalne infrastrukture očekuje se dolazak poduzetnika i ulaganje u eko-industrijsku zonu kroz poticanje održivih poslovnih rješenja i investicija, poticaja i olakšica za investitore, a samim time i pozicioniranje Osijeka kao lidera u razvoju inovativnih i zelenih tehnologija.

Grad Osijek nije morao izdvojiti velika sredstva prilikom realizacije ovog projekta jer od ukupne ugovorene vrijednosti u iznosu 12.513.900,91 kuna, čak 98,9 posto sufinancirano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ministar Tolušić uvjeren je kako će ovaj projekt doprinijeti gospodarskom rastu i razvoju Osijeka, ali i cjelokupne Slavonije. „Posebno sam sretan zato što ovakvi projekti osiguravaju ostanak ljudi na tim područjima te poboljšanje životnih i radnih uvjeta. Čestitam svima na uspješnoj provedbi projekt“, izjavio je ministar.

Za vrijeme boravka u Osijeku ministar Tolušić sudjelovao je i na radnom sastanku s prorektorom za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof.dr.sc. Damirom Markulakom i zamjenikom gradonačelnika Grada Osijeka Vladimirom Hamom. Zajedno su nakon sastanka obišli sveučilišni kampus u Osijeku i gradilište rekonstrukcije starog studentskog doma koja se sufinancira EU sredstvima kroz projekt “Rekonstrukcija zgrade studentskog doma na adresi I. G. Kovačića 4, Osijek”.

Ministar je posjetio i dvije općine Vuka i Čepin u Osječko-baranjskoj županiji, gdje je s načelnikom Vuke Damirom Maričićem i načelnikom Čepina Draženom Tonkovcem obišao projekte koji će se sufinancirati u okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice.

IZVOR: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova / www.strukturnifondovi.hr