Hrvoje Balen,predsjednik, HUP/ICT-a kaže: Jedan od najvećih utega koji nas drži među najlošijima su ljudski potencijali, što se neće popraviti ako Vlada nastavi ignorirati da i ove godine imamo čak 11.000 nepopunjenih mjesta na hrvatskim fakultetima

Uspješnost Europske unije u području inovacija od 2015. porasla je 10 posto, govore najnoviji podaci. U usporedbi s 2021., uspješnost u području inovacija poboljšala se u 19 država članica.

Usporedba s prosjekom EU pokazuje pak kako globalni konkurenti kao što su Australija, Kanada, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države i dalje imaju prednost u području inovacija u odnosu na EU. Međutim, EU u području inovacija dostiže te zemlje i 2021. nadmašila je Japan, izvijestili su iz Europske komisije.

I dalje postoji jaz u inovacijama unutar Europske unije. Grupe učinka obično su geografski koncentrirane, pri čemu su lideri inovacija i najjači inovatori smješteni u sjevernoj i zapadnoj Europi, a većina umjerenih inovatora i inovatora u usponu u južnoj i istočnoj Europi. Učinkovitost nacionalnih inovacijskih sustava EU mjeri se prema indeksu inovacija, odnosno kompozitnom pokazatelju 32 sastavnice.

A ovogodišnji pokazuje napredak prema referentnoj 2015. kao i poboljšanje spram prošle godine. Na temelju rezultata iz 2022. države članice podijeljene su u četiri izvedbene skupine uspješnosti: lidere u inovacijama (uspješnost je iznad 125 posto prosjeka EU), jaki inovatori (između 100 posto i 125 posto prosjeka EU), umjereni inovatori (između 70 posto i 100 posto prosjeka EU) i inovatori u nastajanju (usponu) (ispod 70 posto prosjeka EU). Švedska je i dalje najbolja u EU, dok su ostali lideri Belgija, Danska, Nizozemska i Finska.

Dakle, prema Europskoj ljestvici uspjeha u inovacijama za 2022., Hrvatska se ponovno nije iskazala. Tek smo na 22. mjestu od 27 zemalja članica Europske unije te smo i dalje daleko od prosjeka EU. Nije posebno iznenađenje što smo gotovo na začelju kolone, ipak tješi činjenica, a naglasila je to i Europska komisija, da je u promatranom razdoblju od 2015. do 2022. Hrvatska ostvarila značajan rast u ukupnom rezultatu koji mjeri inovativnost zemlje ili učinak inovacija – rastao nam je brže od prosjeka EU. Uz Poljsku, Hrvatska je, kažu iz Europske komisije, sa 66,5 posto tik pred ulaskom u napredniju skupinu zemalja.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay