U zadnje dvije godine, a posebno za vrijeme pandemije dogodio se procvat financijskih influencera ili kako ih nazivaju finfluencera. Suludim rastom kripto tržišta mnogi su željeli ‘omastiti brk’, jer kada nešto na internetu doživljava ‘hype’, tu su i klikovi, a u konačnici i nekakav profit od tih klikova. Takvih prilično neprovjerenih ‘savjetnika’ se pojavio veliki broj i moglo bi se reći da su okupirali društvene mreže, prije svega TikTok i YouTube.

Također, veliki rast kripto tržišta i veliki profiti kripto tvrtki zaludili su i razne celebritije i glumce pa su se mnogi pojavljivali u kripto reklamama obećavajući ‘brda i doline’ i hvaleći se kako su i oni sada u kripto svijetu. Kako su prošli i koliko su legitimiteta imali svi ti poznati koji su također ‘hypali’ kriptovalute i NFT-ove  najbolje su pokazali tvorci kultne serije South Park, u epizodi  ‘The Streaming Wars‘ gdje su na najbolji način prokazali slavne osobe koje su napravile u najmanju ruku budale od sebe dižući kripto i NFT u nebesa, bez pravog pokrića.

Kralj finfluencera

A tu je i Elon Musk, možda i najpoznatiji finfluencer,  koji je prošle dvije godine izluđivao tržišta svojim zagonetnim tweetovima. Prvo je kriptovaluta Doge išla ‘to the moon’, sudeći prema vlasniku Tesle, a zatim je podigao rast dionica GameStopa kada je tvitao ‘Gamestonk‘, nakon čega su mnogi pohrlili kupiti dionice GameStopa, koju su veliki hedge fondovi ‘shortali’.

No, ove godine Musk šuti. Šute i mnogi drugi finfluenceri a poznatima više nema ni traga, kao ni kripto reklama. Trenutno nije vrijeme da davati financijske savjete jer je brutalna 2022. godina uništila velike dobitke koje su pojedinačni ulagači ostvarili tijekom posljednje dvije godine.

Jednostavno rečeno, kako dionice strmoglavo padaju, a kripto zima se produbljuje, tržišta su postala manje podložna ‘dodiru’ finfluencera.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay