EU se približila stvaranju paneuropskog e-građanina, rekla je hrvatska eurozastupnica Romana Jerković nakon što je Odbor za industriju, istraživanje i energetiku Europskog parlamenta usvojio njeno izvješće o nacrtu zakona za jedinstveni europski okvir za digitalni identitet.

Europska komisija je u lipnju 2021. godine predložila uvođenje digitalnog identiteta koji će građanima omogućiti pristup javnim i privatnim uslugama preko mobilnog telefona.

Države članice Unije će, prema prijedlogu uredbe, građanima i poduzećima moći ponuditi digitalne novčanike, kojima će se moći povezati njihovi nacionalni digitalni identiteti i dokazi o drugim osobnim atributima, poput vozačke dozvole, diplome, bankovnog računa.

“Korak smo bliže stvaranju paneuropskog e-građanina. Sigurne usluge identifikacije iz ovog prijedloga građani i poduzeća moći će koristiti za rješavanje konkretnih životnih situacija i u različite svrhe – bilo da se radi o plaćanju računa online, kupovini putem interneta ili pristupu elektroničkim zdravstvenim zapisima”, pojasnila je Jerković u priopćenju za medije.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay