BRUXELLES, 9. veljače 2017. (Hina/AFP) – Europska unija najavila je da će nakon 18 mjeseci početi ukidati antidampinške carine na uvoz kineskih solarnih panela, čime bi okončali dugotrajan spor s jednim od najvećih trgovinskih partnera.

Podbodeni protekcionističkim stajalištima novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, iz Unije su potvrdili odanost načelima slobodne trgovine i najavili tješnju suradnju s Kinom.

EU je uveo carine Kini 2013. godine, budući da su se europski proizvođači solarnih ploča žalili da ih jeftini kineski uvoz tjera u stečaj.

Instalateri su se pak žalili da im carine štete jer im povećavaju troškove, tražeći njihovo ukidanje.

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans kazao je u srijedu: “Nema sumnje da imamo pravo štititi našu industriju … ali u isto vrijeme moramo voditi računa i o kompanijama koje uvoze te proizvode”.

Te kompanije osiguravaju tisuće radnih mjesta i ključni su element u industriji obnovljivih izvora energije, dodao je Timmermans.

“Kolegij (predstavnika 28 država članica) odvagnuo je opcije, uključujući i različite interese, i odlučio produljiti mjere za 18 mjeseci i potom ih postupno ukidati”, kazao je povjerenik EU.

“Sada ćemo iznijeti taj prijedlog državama članicama. Svrha je postupnog ukidanja da proizvođačima solarnih panela u Europi osiguramo dovoljno vremena da se prilagode novoj situaciji”, pojasnio je.

Prvotno je bilo predloženo da carine ostanu na snazi još dvije godine i tek se potom ukinu, ali je podrška za tu opciju splasnula.

Prema službenim europskim podacima, vrijednost bilateralne razmjene EU i Kine iznosila je 2015. godine 520 milijardi eura, pri čemu je EU bilježio trgovinski manjak od 180 milijardi eura.

(Hina)