LONDON, 9. veljače 2017. (Hina) – Britanski turoperator Thomas Cook u četvrtak je izvijestio o solidnom početku poslovne godine, iskazavši ipak oprez u pogledu nastavka unatoč skoku potražnje za odmorom u Grčkoj i značajnom rastu rezervacija za manja europska odredišta, uključujući Hrvatsku. 

Prihodi Thomas Cook Grupe u tri mjeseca zaključno s prosincem uvećani su jedan posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, na 1,6 milijardi britanskih funta, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće za prvo tromjesečje fiskalne godine tog britanskog diva na području organizacije putovanja.

Prilagođen temeljni gubitak smanjen je pak dva posto, na 49 milijuna funta.

Komentirajući rezultate, izvršni direktor Peter Fankhauser kazao je da je tvrtka solidno započela fiskalnu godinu, unatoč nastavljenoj neizvjesnosti.

Od pozitivnih kretanja u Thomas Cooku izdvajaju rast rezervacija za putovanja u Grčku, za više od 40 posto, te povećane rezervacije za Španjolsku i daleka odredišta.

Među odredištima sa snažnom potražnjom ističu također Cipar, Bugarsku, Portugal i Hrvatsku, navodi se u priopćenju na mrežnim stranicama kompanije.

“U pripremi za ljetnu sezonu proširili smo našu ponudu odmora na Grčku i niz manjih odredišta u Europi i zadovoljan sam što ti rani potezi donose rezultate. Bukinzi za Grčku su trenutno veći za 40 posto, a potražnja je također snažna za odredišta poput Cipra, Bugarske, Portugala i Hrvatske”, kazao je izvršni direktor Fankhauser, komentirajući rezultate poslovanja.

Time je nadoknađena kontinuirano slaba potražnja za Turskom, dodaju.

Ukupni bukinzi na razini grupe za ljeto 2017. veći su za devet posto, uz oko trećinu prodanih putovanja, navode u priopćenju.

Iskazuju ipak oprez u pogledu ostatka godine, navodeći među ostalim neizvjesnost na političkom i ekonomskom planu.

“Ostajemo na oprezu u pogledu ostatka godine, s obzirom na neizvjesne političke i gospodarske prognoze. Još je uvijek i relativno rano u prodajnom ciklusu za ljetni odmor, no temeljem sadašnje prodaje i uz podršku daljnjih financijskih koristi od provedbe naše strategije očekujemo da će naši godišnji poslovni rezultati biti u skladu sa sadašnjim tržišnim očekivanjima”, kazao je izvršni direktor.

(Hina)