Fiorella Belpoggi iz instituta Ramazzini u Bologni predstavila je studiju o utjecaju 5G na ljudsko zdravlje.

Za niže frekvencije od 450 do 6000 MHz, studija uzima zaključke Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), koja smatra da je izloženost tim frekvencijama “moguće” kancerogena za ljude. Također, postoje “ograničeni dokazi” o neželjenim utjecajima tih frekvencija na plodnost muškaraca. Što se tiče viših frekvencija od 24 do 100 GHz,  Belpoggi ističe da nisu provedena odgovarajuća ispitivanja te da stoga ne može donijeti zaključke o utjecaju.

Arno Thielens pri belgijskom Sveučilištu Ghent iznio je rezultate istraživanja o utjecaju 5G na okoliš, odnosno na biljni i životinjski svijet.

Ta studija ukazuje na nedostatak literature o posljedicama 5G-a na beskralješnjake, gljive i biljke. Također, pokazuje da izloženost bilo kojoj frekvenciji uzrokuje “zagrijavanje” u svim proučavanim kategorijama (neljudski kralježnjaci, beskralježnjaci, biljke i gljive).

“Tehnologija se kreće brže od znanosti”, izjavila je francuska zastupnica Michèle Rivasi iz Kluba zastupnika Zelenih/EFA-e, “Trebamo povećati broj istraživanja i to trebamo napraviti odmah jer se 5G još uvijek ne koristi svugdje i to trebamo iskoristiti”.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay