Nakon jedne, zbog pandemije koronavirusa naglo prekinute, i druge nikakve zimske sezone, te skraćenog lanjskog ljeta, hrvatski sezonci na radu u Austriji konačno dolaze na svoje.

To nam potvrđuje i Aleksandra Bertelt, posrednica i vlasnica agencije za zapošljavanje u Puli.

– Otkad radim ovaj posao, nisam imala veću potrebu za radnom snagom nego ove godine. Iz mog iskustva, otkad svi ovo radimo, znači ulaska RH u EU 2013. godine, ne sjećam se da je bilo toliko upita iz Austrije za radnicima u ugostiteljstvu. Sada sam upravo na vrhuncu potražnje za ovu ljetnu sezonu – kaže nam.

– Cijena rada se nije mijenjala. Što je zanimljivo, vlasnici se strogo drže kolektivnih ugovora i nema prostora za nekakvo cjenkanje, pogađanje. Ako govorimo, primjerice, o radniku s malo više godina iskustva u Austriji i koji barata njemačkim jezikom, možda može računati na nešto više, ali vam se za radni tjedan od 48 sati mjesečna plaća uglavnom vrti od 1700 do 1800 eura. Konobari su bili i ostali na 1600-1700 eura, a sobarice uvijek oko 1500. Kod njih se oduvijek najmanje mijenjalo. Sezoncima su tu uključeni smještaj i hrana, dok cjelogodišnji znaju plaćati simboličnih od 100 do maksimalno 150 eura mjesečno za stan i hranu. To ništa nije novo – ističe naša sugovornica.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay