Europski parlament je u četvrtak podržao snažnije mjere u zaštiti ribljih fondova na Atlantiku i Sredozemlju širenjem zaštićenih područja na moru i djelovanjem na suzbijanju klimatskih promjena. 

Europski parlament pozdravlja prijedlog Komisije u “Strategiji o biološkoj raznolikosti Europske unije do 2030. godine” da najmanje 30 posto europskog mora treba postati zaštićeno područje.

Europarlamentarci naglašavaju da bi ovakav cilj trebao postati pravno obvezan te kako bi polovica ovog područja trebala uživati visoku razinu zaštite, uz ograničenja ne samo za komercijalni izlov već i za istraživanje nalazišta fosilnih goriva, vjetroelektrane na moru, masovni turizam ili ribogojilišta.

“Ne mogu se ograničavati aktivnosti na nekom području ako prije toga niste utvrdili ciljeve zaštite i njihove posljedice”, rekao je u raspravi španjolski pučanin Gabriel Mato. Ribari su najveći zaštitnici mora i bioraznolikosti “a ne neki političari i radikali koji gledaju samo u jednom smjeru”, rekao je Gato i zaključio kako glavne prijedloge teksta treba “temeljito revidirati”. 

Izvjestiteljica parlamenta Caroline Roose istaknula je da je “ključno da ribe u moru nema, a cilj ovakvog plana je omogućavanje dugoročnog ribolova”.

Otvarajući raspravu upozorila je da stanje nije isto na Atlantiku i na Sredozemlju, gdje je 80 ribljeg fonda ugroženo prekomjernim izlovom.

Napomenula je, međutim, da određivanja područja Jabuke na Jadranu 2017. kao prostora za obnovu ribljeg fonda “već daje plodove”. 

Cijeli članak možete pročitati na: more.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay