Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske opet je pisao Davidu Sopti, predsjedniku Uprave Jadrolinije. Predlažu nastavak pregovora oko Nacionalnog kolektivnog ugovora, a na pregovore su pozvali i Vladimira Svalinu, predsjednika pregovaračkog odbora za NKU za pomorce.

“Prvi razlog je javljanje na buduće natječaje konkurentnih brodarskih kompanija sa znatno starijim brodovima, ali i s nižom cijenom rada, odnosno manjim brojem članova posada na njihovim brodovima.

Zbog niže cijene rada postoji velika mogućnost da Jadrolinija na budućim koncesijskim natječajima izgubi neku od linija, gubljenjem linija dovode se u pitanje radna mjesta pomoraca kao i stabilnost poslovanja Jadrolinije.

Drugi razlog je usklađivanje plaća, odnosno završetak pregovora i potpisivanje Sporazuma o plaćama pomoraca. Potpisivanjem Sporazuma o plaćama pomoraca otklonila bi se i zadnja prepreka za potpisivanjem novog NKU-a, isto tako Novim ugovorom bi se regulirali formacijski sastavi brodova, odnosno broj članova posada na budućim natječajima za brodske, brzobrodske i trajektne linije te otklonila mogućnost nelojalne konkurencije…”

Cijeli članak možete pročitati na: more.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay