Dejan Iličić sjedio je za svojim kompjutorom u Razvojnoj agenciji Lipik, gledao u ekran i nije mogao vjerovati. Mailovi su pristizali jedan za drugim, svaki je bio od nekog pojedinca iz Hrvatske koji želi biti sudionik njegova projekta.

Vijest na prvu zvuči malo nevjerojatno, ali sve je živa istina: Lipik ima plan prema kojem bi trebao postati prvi centar za razvoj umjetne inteligencije u Hrvatskoj, ali i Europi. I svoj plan je upravo počeo provoditi u djelo.

Dejan Iličić Lipičanin je koji je u Zagrebu završio Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), a u Lipik se vratio na poziv gradonačelnika Vinka Kasane koji je tražio mlade i sposobne ljude koji bi pripremali projekte financirane iz europskih sredstava. Tako je završio u Lipičkoj razvojnoj i turističkoj agenciji Lira čiji je sada i direktor. A idejni je začetnik projekta centra za razvoj UI u Lipiku.

Svjestan je da je njihova priča zapravo probijanje leda, ali kaže kako je ostao ugodno iznenađen kako su u Ministarstvu rada prihvatili i podržali njihov projekt.

– Prva faza se upravo počinje događati, u 2021. krećemo sa šestomjesečnim osposobljavanjem za programera/programerku umjetne inteligencije. Ove bismo godine odradili dvije grupe po 20 ljudi, dakle ukupno njih 40. Također planiramo i pokretanje poduzetničkog inkubatora i akceleratora umjetne inteligencije u Lipiku. Mi smo već sad u razgovorima s nekim većim tvrtkama koje su zainteresirane za ove kadrove. U kontaktu smo i s Nacionalnom udrugom UI u Zagrebu. Zapravo, sve zanimaju ovi kadrovi.

U drugoj fazi koja je predviđena do 2023. planirano je osnivanje srednje škole u kojoj bi se obrazovali tehničari za primjenu umjetne inteligencije kao i daljnja osposobljavanja.

Najzahtjevnija faza

Treća faza je najatraktivnija, ali i najzahtjevnija, a cilj je realizirati ju do 2027. godine.

– Želimo podići Nacionalni centar umjetne inteligencija. Dakle, na jednom većem prostoru bismo imali fakultet, veliki poduzetnički inkubator, zatim poduzetnički akcelerator kako i biznis naselje koje bi gradili poduzetnici. Upravo radimo na razvoju idejnog rješenja. Ta treća faza je i najzahtjevnija i nju Grad ne može sam izgurati, ali ćemo se pokušati dogovoriti s fakultetima i ministarstvima, Sveučilištima. Ovako nešto već postoji u Kini i Americi gdje su na jednom mjestu poduzetnički StartUpovi, poduzetnici početnici i kampus s fakultetom, studentskim domom i ostalim potrebnim sadržajima.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay