Deloitte već dulje od desetljeća ispituje ponašanje kupaca automobila i trendove koji se na njih odnose, a koji utječu na globalni ekosustav automobilske industrije. Ovogodišnje je izvješće naslovljeno „Globalno ispitivanje stavova kupaca automobila u 2021. godini” obuhvatilo niz problema koji su se odrazili na globalni automobilski sektor, uključujući utjecaj pandemije na mišljenja potrošača, razvoj naprednih tehnologija i digitalne platforme za maloprodaju automobila.

„Globalna automobilska industrija, kao i brojne druge, osjetila je snažne posljedice pandemije. Sljedeće razdoblje ne nudi velike nade za brzi oporavak. Čak i stroži zahtjevi u pogledu emisija vozila na brojnim svjetskim tržištima ne ubrzavaju ostvarenje cilja električne mobilnosti. Napori za realizaciju tih tehnologija i novi svijet pričekat će još neko vrijeme bolja vremena.” ističe Zlatko Bazianec, rukovoditelj hrvatskog ureda i partner u Deloitteovom odjelu poslovnog savjetovanja.

Neprekidne financijske brige utječu na kupnju automobila diljem svijeta. Zbog pandemije bolesti COVID-19, potrošači na brojnim tržištima premišljaju se ne samo u pogledu vremena kada će kupiti svoje sljedeće vozilo, već i u pogledu vrste vozila koje će sljedeće kupiti.

S obzirom na to da sve veći broj potrošača brine pristupačnost cijene novog vozila, u porastu je broj ljudi koji odgađaju plaćanje rata kredita/najma, dok neki namjeravaju kupiti povoljniji automobil nego što su izvorno planirali.

“Za razliku od brojnih drugih maloprodajnih sektora čija se veleprodaja preselila na internet, kupovina vozila i dalje je vrlo osobno iskustvo za brojne potrošače.”

Cijeli članak možete pročitati na: ictbusiness.info

Foto: Pixabay