Početkom prosinca prošle godine Nielsen je objavio: “Pronašli smo Sveti gral mjerenja”. U četvrtom kvartalu 2022. lansirat će Nielsen ONE, analitički alat, koji će omogućiti agencijama, medijima i klijentima praćenje jedinstvenih video korisnika kroz sve linearne i digitalne kanale. Novi alat će u potpunosti biti uveden do kraja 2024.

Na temu toga, razgovarao sam s Alidom Žorž Miketek koja je već dugo direktorica Nielsena u Hrvatskoj. Ona kaže da se i kod nas već razgovara s predstavnicima tržišta o promjeni svih instaliranih people metera kao pripremi za novu generaciju mjerenja. Što je izvrsno jer znači da ćemo se brzo ukrcati na taj vlak…

Ako si danas klijent, koja želi uložiti milijun kuna u video kampanju koristeći npr. linearnu televiziju, premium digitalne izdavače, Facebook, YouTube i TikTok – ne postoji način da saznaš koliko si jedinstvenih korisnika na svim platformama zajedno dosegnuo.

A što će to donijeti svima nama?

1. Bolja optimizacija video kampanja
2. Facebook i Google više neće mjeriti sami sebe!

3. Moći ćemo pratiti unreachablese po kanalima

4. Digitalni i linearni video radit će isti ljudi

Klijenti i agencije morat će naučiti digitalne odjele što je to GRP (gross rating point), iako oni vjeruju da je to nešto prastaro i nikoga normalnog to više ne zanima. S druge strane, ekipa koja još uvijek sjedi na velikim TV budžetima i kojoj na jetra idu klinci koji donose nešto novo (ali još uvijek zarađuju agenciji pet puta manje od njih), morat će razumjeti engagement i completion rate.

Cijeli članak možete pročitati na: netokracija.com

Foto: Pixabay