Prije samo nekoliko dana, više stotina ih je upalo na washingtonski Kapitol, u srce američke demokracije. Televizijske slike tog događaja šokirale su nas sve. To se događa kada se govor mržnje i lažne vijesti šire poput vatre digitalnim medijima. Oni postaju opasnost za demokraciju”, upozorila je Von der Leyen, pozivajući Europsku uniju da ne dopusti da tehnološki divovi ostanu bez ikakve kontrole u svojoj moći da oblikuju živote ljudi.

Iskustva posljednjih godina pokazala su da je vrijeme da se tehnološki divovi suoče s vlastitom odgovornošću, da se nametnu “demokratska ograničenja” njihovoj “neupitnoj i nekontroliranoj političkoj moći”, poručila je predsjednica Europske komisije.

Komisija je u prosincu predložila zakon kojim bi se govor mržnje kažnjavao na internetu i izvan njega, tako da internetske tvrtke snose odgovornost za sadržaj koje objavljuju. To znači da bi tehnološki giganti poput Facebooka i Twittera mogli biti kažnjeni novčanim kaznama i do 6 posto od svog prometa ako ne budu kontrolirali što objavljuju.

I odluka Twittera da Trumpu nakon napada na Capitol Hill blokira račun također je naglasila potrebu da se obuzda moć najmoćnijih internetskih kompanija, smatra bivša njemačka ministrica obrane. 

“Bez obzira na to koliko je možda bilo ispravno što je Twitter isključio račun Donalda Trumpa pet minuta nakon 12, tako ozbiljno uplitanje u slobodu izražavanja trebalo bi se temeljiti na zakonima, a ne na kompanijskim pravilima. Trebao bi se temeljiti na odlukama političara i parlamenata, a ne menadžera Silicijske doline”, istaknula je Ursula Von der Leyen.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay