PEKING, 30. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Europska unija uvela je redovne antidampinške carine na uvoz čeličnih cijevnih spojeva iz Kine i Tajvana kako bi zaštitila krizom pogođene europske proizvođače, na što je Peking poručio da će poduzeti mjere kako bi zaštitio kineske kompanije.

Europska komisija objavila je prošlog petka da će na određene proizvode od kineskog čelika uvesti carine u rasponu od 30,7 do 64,9 posto, tvrdeći da ih kineske kompanije u Europi prodaju po cijenama nižim od troškova proizvodnje.

Carine će obuhvatiti i uvoz iz Tajvana a Bruxelles njima pojačava pritisak na Kinu, koja proizvodi proizvodi više od polovine svjetskog čelika i, kako navode iz EU-a, „preplavila je globalna tržišta kršeći međunarodne trgovačke sporazume“.

Time je broj zaštitnih mjera u EU dosegnuo 100, od čega njih 39 cilja na dampinški uvoz čeličnih proizvoda. Među njima 15 cilja na proizvode iz Kine.

Kinesko ministarstvo trgovine odgovorilo je da EU tim potezom krši propise Svjetske trgovinske organizacije (WTO), najavljujući da će poduzeti “potrebne mjere kako bi se zaštitila prava” kineskih tvrtki.

“Nepromišljeno poduzimanje protekcionističkih tek je najnoviji u nizu napada na međunarodnu trgovinu”, konstatirao je u priopćenju dužnosnik kineskog ministarstva.

Sporni proizvodi koriste se za spajanje čeličnih cijevi i široke su namjene – koriste ih kompanije u prehrambenom sektoru, brodogradnji, kao i u energetskom i građevinskom sektoru.

Peking je pod pritiskom kritika obećao da će do 2020. godine ugasiti 100 do 150 milijuna tona kapaciteta za proizvodnju čelika, od ukupno 1,2 milijarde tona.

EU ima iza sebe već ni trgovinskih sporova s ​​Kinom, drugim po veličini trgovinskim partnerom. U Bruxellesu nastoje riješiti spor s Pekingom oko čelika i preko Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Europske carine vremenski su se poklopile s obećanjima novog američkog predsjednika Donalda Trumpa da će osporiti dominantnu poziciju Kine u svjetskoj trgovini. Kineski predsjednik Xi Jinping prošlog je tjedna na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu reagirao žestokom obranom globalizacije.

(Hina)