KOPAR, 30. siječnja 2017. (Hina) – Uprava Cimosa i Sindikat metalaca Hrvatske pozvali su u ponedjeljak na žurni hrvatsko-slovenski dogovor o rješenju Cimosova duga DAB-u, kako bi se spasila tvrtka i radna mjesta u obje države.

Cimos nema izravnog utjecaja na rasplet otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije, ali želimo i nadamo se da će dogovor između dviju vlada biti pravovremeno postignut, rekao je u ponedjeljak predsjednik Uprave Cimosa Gerd Rosendahl na zajedničkoj konferenciji za novinare Uprave Cimosa i  vodstva hrvatskog dijela grupacije Cimos održanoj u Kopru.

Dogovor bi, kako je rekao, napokon omogućio neometano poslovanje grupe Cimos već danas, na svim proizvodnima lokacijama i s oko četiri tisuće zaposlenika.

Ponovivši kako otvorena pitanja između Slovenije i Hrvatske, koja do sada nisu utjecala na suradnju i odnose Cimosovih zaposlenika, danas predstavljaju prijetnju za više od tisuću radnih mjesta, Rosendahl je kazao kako je Cimos zadnje dvije godine uložio puno napora u restrukturiranje poslovnih procesa radi smanjenja troškova i povećanja učinkovitosti.

“Bez obzira na ostvarene dobre rezultate restrukturiranja, poduzeće treba stabilnog vlasnika koji može osigurati dugoročni opstanak i daljnji razvoj. Po našim informacijama, su sve ključne točke s područja privatizacije poduzeća sređene sa samo jednom iznimkom, a to je pitanja vezano uz hrvatsku Državnu agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB)”, istaknuo je Rosendahl.

Kako se čulo na konferenciji za novinare, u utorak, 31. siječnja istječe rok koji je postavio talijanski investitor Palladio koji dotad želi jasan odgovor Hrvatske na ponudu koju je prošli tjedan proslijedila slovenska strana i s kojom bi se mogla prebroditi i posljednja prepreka do uspješnog zaključka privatizacijskog procesa.

“Nadamo se uspješnom i učinkovitom rješenju nastale situacije i uspješnoj budućnosti grupacije Cimos”, zaključio je Rosendahl.

Sindikat za spas radnih mjesta

Regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Istru Đino Šverko u izjavi za novinare po završetku tiskovne konferencije kazao je kako taj sindikat očekuje spašavanje radnih mjesta. “To je prvi i osnovni zadatak”, rekao je Šverko.

Dodao je da zato podupire Upravu Cimosa, jer, kako je rekao, “ono što je brodogradilište Uljanik za južnu, to je Cimos za sjevernu Istru”, sa 1.200 radnih mjesta.

“Svi imamo isti cilj. Nema mjesta suprotstavljanju na relaciji sindikat-uprave već svi apelirano na vlade da se dogovore, da spasimo radna mjesta”, zaključio je Šverko.

Slovenska strana već je sklopila ugovor po kojem bi Cimos preuzeo talijanski fond Palladio Finanziaria, no taj je investitor dao rok da se do kraja siječnja riješi problem dugova Cimosa prema Riječkoj banci, koji je preuzeo DAB.

O rješenju tog problema 19. siječnja u Zagrebu su razgovarali slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek i hrvatski ministar državne imovine Goran Marić. Krajem prošlog tjedna Marić je izjavio kako je stigla nova slovenska ponuda za rješavanje duga, no kako ne zadovoljava zahtjeve te će se o njoj ozbiljno razmisliti i u sljedećih desetak dana odgovoriti.

Hrvatski i slovenski mediji prenijeli su tada informaciju da je slovenska strana Zagrebu poslala prijedlog o vansudskoj nagodbi i isplati 5 milijuna eura, što je više nego što je nudila ranije, za dug Cimosa prema Riječkoj banci čija je glavnica oko 20 milijuna eura.

U petak je Počivalšek, nakon medijskih nagađanja da su pregovori propali, izjavio kako se s hrvatskim predstavnicima razgovara o rješenju te da on ostaje optimist.

Za danas popodne najavljen je susret Marića i Počivalšeka u Otočcu ob Krki, na kojem bi trebali biti nastavljeni razgovori o Cimosu.

(Hina)