Novi/stari premijer Andrej Plenković primoran se uhvatiti u koštac s problemima koji iziskuju cjelovite i konkretne reforme, na kojima uz ostalo inzistiraju europski lideri o čijoj financijskoj potpori ovisi opstanak države. Novac će nam dati, ali besplatna i bezuvjetna pomoć ne postoji, jasno su to dali do znanja i svojem simpatizeru Plenkoviću koji je prisiljen krenuti u odvažne promjene koje bi u hrvatskom društvu mogle rezultirati valom negodovanja.

U lokalnim jedinicama zaposleni su oni koji tvore takozvani hranidbeni lanac hrvatske politike. Mahom se tu radi o ljudima iz dviju velikih stranaka koji rade na kojekakvim izmišljenim funkcijama, dok zauzvrat oni i članovi njihovih obitelji vodeće stranke održavaju na vlasti, što na lokalnoj, što na nacionalnoj razini. Da je situacija dramatična, potvrđuju i brojke. Naime, u Hrvatskoj od politike živi oko trideset tisuća ljudi, a zbog učestalih europskih packi, ali i činjenica da Hrvatska ovisi o europskim financijskim injekcijama, Plenković je odlučio taj hranidbeni lanac svesti na minimum neophodan za funkcioniranje države.

Kako tvrde naši sugovornici iz Ministarstva uprave, namjera im je ukinuti čak 624 zamjeničke funkcije. Analiza za to navodno skoro je gotova, a prvi podaci daju naslutiti da je mali broj zamjenika iskoristiv u smislu da doista ponešto radi na svojem radnom mjestu. U gradovima koji imaju preko 35 tisuća stanovnika gradonačelnici bi mogli imati samo jednog zamjenika. Slično pravilo vrijedi i za županije. Osim toga razmišlja se i o definiranju maksimalne naknade za rad zamjenika, ali i generalno se razmišlja o definiranjima najviše naknade za lokalne političare.

Zamjenici na udaru

Na udaru bi se tako mogla naći četiri zamjenika koja ima bjelovarski župan Damir Bajs, dva su izabrana s njime, a dva su na poziciji iz redova nacionalnih manjina. U Vukovarsko-srijemskoj županiji tri su zamjenika župana, a bez posla bi mogao ostati onaj najplaćeniji – Damir Barna – koji ima plaću veću od 15 tisuća kuna. 

Cijeli članak možete pročitati na: dnevno.hr

Foto: Pixabay