Donedavna studentica Klara Raškaj za svoje priče nije uspjela pronaći izdavača, no to je nije spriječilo da ih sama uspije izdati na Amazonu, a kao sljedeći korak u karijeri htjela bi pisati scenarije za video igre.

Klara, kad si napisala prvu priču?
Mislim da sam napisala prvu kratku priču s osam godina, i onda s 12 jednu malo dužu. A u srednjoj školi napisala sam svoja prva dva romana. Ta su dva romana iz 2014 bile prve knjige koje sam izdala na Amazon, ali sam ih ubrzo nakon toga povukla jer ih skoro nitko nije kupovao.
Doduše, tada još nisam znala o marketingu ni ništa, i i korice su bile dosta neprofesionalne kada gledam unazad na njih.

Nakon te dvije knjige, počela sam se zanimati za igre i tako sam završila na IT smjeru na RIT Croatia fakultetu. No, godinu nakon početka faksa mi se vratila želja za pisanjem i tako sam počela raditi na svom trećem romanu SPANK: Odyssey.

Međutim, ovaj put sam odlučila pokušati saznati kako ustvari zarađivati novac od izdavanja knjiga. Uz prolaženja online tečajeva za pisanje kako bih se poboljšala, tipa tečajevi na Udemy-u, kupila sam online tečaj marketinga baš specifično za pisce od Nick Stephensona koji se zove Your First 10K Readers.

Možeš li možda istaknuti najvažnije metode koje se spominju u tom tečaju?
Odmah sam odlučila pisati na engleskom jeziku kako bih mogla izdati i prodavati knjige Amerikancima, jer u Hrvatskoj, nažalost, ljudi jako malo čitaju i onda izdavači ne žele izdavati domaće pisce nego više manje gledaju koje su najpopularnije knjige na Amazonu i onda ih prevode.

U vezi samog marketinga, odnosno ako je proizvod dobar, treba se raditi na izgradnji newslettera, odnosno, mailing liste. Imati svoje kupce je izuzetno bitno, jer su oni ti kojima možeš direktno prodavati kada izdaješ novu knjigu, te ako znaš tehnike emial marketinga, možeš ih pretvoriti u lojalne fanove.

Cijeli članak možete pročitati na: rep.hr

Foto: Pixabay