Europa ima velik broj visokoučinkovitih tvrtki, ali sveukupno gledano, europske tvrtke imaju sporiji rast, stvaraju niže povrate ulaganja i ulažu manje u istraživanje i razvoj u usporedbi s američkim tvrtkama i to uglavnom zato što zaostaju u tehnološkom razvoju, navodi McKinsey u priopćenju kao zaključak na novo istraživanje McKinsey Globalnog Instituta (MGI). Od deset transverzalnih tehnologija koje su zastupljene u većini industrija, Europa prednjači u samo dvije.

Ranjivost europskih igrača među konkurentima 

S obzirom da se tehnologija počela ubrzano širiti po ostalim sektorima, ona sve više diktira konkurentsku dinamiku, poručio je jedan od autora istraživanja, najviše pozicionirani Hrvat u McKinseyu kao globalni partner te ujedno i upravljački partner te tvrtke za Srednju Europu i član vijeća MGI, Jurica Novak. 

– Europski igrači postaju sve ranjiviji, čak i u tradicionalnim uporištima kao što je automobilska industrija. Ako se s njom ne uhvati u koštac, ova kriza usporenosti oslabit će Europu u mnogim dimenzijama, uključujući rast, uključenost i održivost te će negativno djelovati i na njezinu stratešku autonomiju kao i poziciju na svjetskoj pozornici – kazao je Novak. 

Dodao je kako nas treba zabrinjavati činjenica da Europa zaostaje u nekim od tehnoloških područja koja će oblikovati naše industrije i društva u narednim desetljećima

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr