Čim je zazujalo na obećavajuću turističku sezonu, eto ti problema na vratima splitskim podstanarima. Nakon protekle dvije pandemijske godine tijekom kojih je dobar dio vlasnika stanova i apartmana na području Splita odustao od turističkog najma i okrenuo se dugoročnom iznajmljivanju vlastitih objekata uoči nadolazeće sezone ponovo su okrenuli pilu. Sad bi opet radije turiste, jer ljeto 2022. sluti na dobru zaradu od kratkoročnih najmova gostima na Jadranu. Grad je već sada pun stranaca, a s obzirom na to da inflacija gazi sve pred sobom, rukovode se mišlju kako po putu valja pokupiti svaki euro. Prigode beru jagode, tko zna što nosi sutra…

Kako god bilo, podstanarima se ne piše dobro, jer i sezonci na sve strane traže iako sobu s tušem kako bi se imali gdje odmoriti od naporna posla. Situaciju su dodatno zakomplicirale i ukrajinske izbjeglice (među kojima ima i platežno sposobnih), pa su, zakonom ponude i potražnje, skočile i cijene najmova boljih i pristojnije uređenih nekretnina. Da stanodavci nemaju milosti svjedoče i objave splitskih podstanara na društvenim mrežama, koji ovih dana, u najnezahvalnije vrijeme, bjesomučno kreću u potragu za novom adresom stanovanja, jer su iznenada dobili otkaz.

“Bok! Mom je stanodavcu u zadnji čas nešto iskrslo, i moram izaći iz stana do 15. lipnja (a trebao je biti dugogodišnji najam). Stoga tražim: cimerstvo, garsonijeru, jednosoban stan. Imam 24 godine, doselila u Split zbog posla, uredna, stalno sam zaposlena s redovitim mjesečnim primanjima, bez kućnih ljubimaca”, piše tako jedna splitska podstanarka, koja je preko noći dobila otkaz baš kao i dvojica mladića, po svemu sudeći studenata:”Hitna situacija. Dva cimera su dobila obavijest da imaju pet dana za odlazak iz stana. Ako je itko u mogućnosti ili zna nekoga tko bi mogao imati garsonijeru za 300-350 eura mjesečno. Od 15. 05. do 15. 07.. Bili bi vam mnogo zahvalni. Osim toga bili bi i dobri i obzirni podstanari. Hvala vam puno”.

Iako su njihove objave izazvale empatiju komentatora, pa čak i upute o pružanju otpora dosadašnjim stanodavcima (“Je, iskrsnuo im turizam nema drugo… zato vas izbacuju”; “Zna se zakonski rok koji je. A izašao bi tek onda kad bi našao drugi stan, a njima nek iskrsne malo pameti bilo bi dobro”; “Žalosno, nekoga pred sezonu izbaciti i nadati se blagoslovljenoj zaradi, bome ne ide”; “Ako ste na ugovoru ne može vas tako izbaciti”; “Je je, ne mogu. Dobiješ izgon pred sezonu, pa se ti sad žali državi koja još uvijek nema uređen zakon o najmodavcima i najmoprimcima. Zoveš policiju ili poreznu pa ćeš vidit da te ne mogu izbacit”; “Mogu, mogu, iz svog iskustva znam. Imaš ugovor i isto te izbaci zbog velike zarade na Ukrajincima”) nisu, nažalost, rezultirale i reakcijama u vidu konkretnih ponuda za stanovanje, jer slobodnih stanova za najam u Splitu trenutno naprosto nema dovoljno.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay