Kombinacija očekivanog rasta BDP-a od tri posto u ovoj godini i prosječne inflacije od čak 7,8 posto podigla je Vladina očekivanja od poreznih prihoda na 91,1 milijardu kuna. Vlada je svoje procjene s kraja prošle godine, kad su u pitanju ukupni porezni prihodi, korigirala za 3,2 milijarde kuna, a najveći dio tog iznosa otpada na povećanje prihoda od PDV-a.

Nova procjena kaže da će prihodi od tog najizdašnijeg poreza biti 62,6 milijardi kuna, što je 1,8 milijardi kuna u odnosu na izvorni plan. Ta stavka iz rebalansa proračuna najbolje govori kako će inflacija utjecati na novčanike građana, ali i na proračunske prihode, jer je Vlada niže procjene imala u trenutku kad je očekivala veći rast gospodarstva za ovu godinu i kad nije planirala smanjenje PDV-a na energente i hranu te kad nije znala da će donijeti tu mjeru koja znači 2,1 milijardu kuna manje prihode od PDV-a.

“Projekcija prihoda od PDV-a temelji se na očekivanom kretanju osobne potrošnje, turističke aktivnosti, ali i rashoda opće države za intermedijarnu potrošnju, investicije te socijalne transfere u naravi”, navodi Vlada u obrazloženju proračuna, te i ona napominje da je u te projekcije uključila očekivane učinke provedenih poreznih izmjena, odnosno snižavanja stopa PDV-a, piše Novi list.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay