Europska autoindustrija zapošljava preko 13 milijuna ljudi, a većina tvornica prisiljena je stati s proizvodnjom.

Tri velika europska proizvođača automobila zatvaraju svoja postrojenja širom kontinenta, a širenje pandemije koronavirusa prijeti dodatno ugroziti industriju koja treću godinu uzastopno bilježi pad prodaje.Fiat Chrysler, PSA koncern i Renault objavili su zatvaranje ukupno 35 proizvodnih postrojenja širom Europe uslijed restriktivnih mjera, koje su donijele lokalne i nacionalne vlasti država.

Automobilski sektor predstavlja samo srce europske proizvodne industrije, koja prema podacima Udruge europskih proizvođača automobila osigurava, direktno ili indirektno, radna mjesta za nekih 14 milijuna ljudi.

Maserati i Ferrari također pogođeni

Proizvodnja luksuznih marki automobila nije pošteđena opće krize koja zahvaća autoindustriju. Kompanija Maserati, u vlasništvu Fiat Chrysler-a, direktno je pogođena odlukom vlasnika o zatvaranju svojih postrojenja, dok je i kompanija Ferrari, uslijed poteškoća u nabavi dijelova za nastavak proizvodnje, najavila privremeno zatvaranje dva svoja postrojenja u Italiji.

U odgovoru na vijest da je Volkswagen na rubu zatvaranja svojeg gigantskog postrojenja u Wolfsburgu uslijed nestašice dijelova, iz kompanije su poručili da je nastavak proizvodnje “za sada osiguran”. Danas su pak najavili kako će uskoro krenuti stopama rivala i početi zatvarati tvornice. Zatvarat će se u dvije faze, gdje se u prvoj zatvaraju tvornice izvan Njemačke i to na dva tjedna.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay